SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: OM 203060/011 | 3530 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 10.

Intézmény logo

Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Történet

Az iskola története

Történet

Az iskola 1912. évi alapításától kezdve a régió meghatározó gépipari szakképző iskolája. Egyik virágkorát az előző évszázad közepén gépipari technikumként élte. Elődeink válogathattak a legtehetségesebb jelentkezők között, és végzős tanulóink döntő többsége sikeres szakmai karriert mondhatott magáénak. Megható élmény egy-egy 50-60 éves érettségi találkozón tapasztalni, hogy milyen szeretettel emlékeznek az iskolára az akkori tanulók, még mindig megköszönve az iskolától kapott útravalót.

Az idők folyamán többször változott a szakképzés rendszere, sokféle gépészeti szakmai képzés került bevezetésre. Az iskola szerencséjére az igazgatók kellően motiváltak és innovatívok voltak, követték a gazdasági, társadalmi környezet igényeit. A fejlődésben, az újabb képzési formák bevezetésében, a megváltozott követelményekhez való alkalmazkodásban mindig úttörő szerepet játszottunk. Ennek köszönhetően folyamatosan sikerült ha nem is a legtehetségesebb, de olyan munkára, tanulásra fogható tanulókkal feltölteni az iskolát, akik megállták a helyüket a felsőoktatásban is és a munkahelyeken is. A munkáltatók szívesen alkalmazták és alkalmazzák ma is a nálunk végzett szakembereket. Igazán jó érzés megtapasztalni a gazdálkodó szervezetek végzett tanulóink iránti igényét.

Mindig tanulóközpontú, diákbarát iskolaként igyekeztünk működni, tanulóink szeretnek ide járni, szívesen emlékeznek vissza az itt töltött diákévekre.

A rendszerváltozás idején tisztán gépészeti képzési profillal nem működhettünk tovább. A profilbővítés iránya egyértelmű volt. Az 1980-as évek elejétől a gépészeti képzésben is alkalmaztuk már a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket, erre építve erőlködés nélkül vezethettük be 1993-ban az informatika szakmacsoport képzéseit. Pár évvel később képzési palettánk a műszaki és gazdasági kompetenciákat ötvöző műszaki üzletszervező képzéssel bővült.

Az utóbbi évtizedben a Miskolcra települt gazdálkodó szervezetek igényei, és a Miskolci Szakképzési Centrum profiltisztítási törekvései iskolánkban a gépészeti szakmákat helyezték előtérbe, a 2020 szeptemberében induló tanévben informatika ágazaton már nem indítottunk képzést. Az alkalmazott informatika oktatása azonban továbbra is nagy hangsúlyt kap, a számítógéppel segített tervezés és gyártás (CAD-CAM, CNC) szerves része a gépészeti tanulmányoknak.

A tradicionális technikusképzés mellett nagyobb szerepet kap a 2021/2020-es tanévtől a szakképző iskolai képzés is. A Diósgyőr-Vasgyári iskola megszűnését követően a gépi és CNC forgácsoló szakmák oktatását azok jelentős munkaerőpiaci igénye miatt nekünk kell felvállalni. A gimnáziumban és más ágazaton érettségizők számára kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismereti tartalom nélküli) 2 tanéves osztályok számát a jövőben is igyekszünk megtartani. A gazdálkodó szervezetek részéről az igény biztosított, remélhetőleg a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulása sem akadályozza terveink megvalósítását.

Pályázatokon való sikeres részvétel és a gazdálkodó szervezetekkel való szoros együttműködés eredményeként az iskola tárgyi feltételrendszere nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A duális képzésben élen járunk a technikusképzés területén is, de külső képzőhelyek esetleges hiánya esetén is meg tudjuk valósítani a korszerű technológiák oktatását. Felkészültünk az Ipar 4.0 gyártási eljárásait alkalmazó gazdálkodó szervezetek megfelelő munkaerővel való ellátására.


Partnereink

 • Bosch
 • MOL
 • Toolstyle
 • TS Hungaria
 • Kiss cégcsoport
 • Joyson
 • Kovács Kft
SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum

   3530 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 10.

  • Telefon: +36 70 5036159

   E-mail: titkarsag@agysz-miskolc.hu

   OM azonosító: OM 203060/011

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


  2023Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum